Tips på filmer del 2

Detta är del två av mina inlägg om tips på filmer med lite ovanligare kvinnliga karaktärer. Läs gärna inledningen och min disclaimer här. Ok, låt oss…


Frisyrerna är nästan det enda som vittnar om att denna film är peak 80’s. Ett bevis på hur tidlös och modern den var och är.

Frisyrerna är nästan det enda som vittnar om att denna film är peak 80’s. Ett bevis på hur tidlös och modern den var och är.

Terminator (1984, James Cameron, imdb)
Linda Hamilton

James Cameron (Titanic, Avatar) hade redan två år innan Aliens (se föregående inlägg) orkestrerat vad som kom att bli 80-talets allra mest definierande sci-fi action. (Parentes: Inte den bästa sci-fi actionen, det tycker jag var Aliens. Den mest definierande, renodlade actionfilmen var Rambo - First Blood II från ‘85. Och den mest inflytelserika var Die Hard från ‘89. I alla fall…).

Terminator är en dystopisk och metallsmakande historia som utspelar sig i Los Angeles cirka 1984. Linda Hamiltons karaktär Sarah Connor flyr undan en mördarrobot (en “terminator”) skickad från framtiden, som vill åt hennes ofödda barn. Barnet kommer i vuxen ålder leda motståndet mot dessa robotar och det självlärande datorsystemet “Skynet” som styr dem.

Linda Hamilton räddas av Michael Biehn.

Linda Hamilton räddas av Michael Biehn.

Sarah är till en början betydligt mer hämmad än Ellen Ripley (igen, se föregående inlägg). Det är som att hon inte riktigt inser vidden av hotet hon står inför och istället räddas hon återkommande ur Arnold Schwarzeneggers robotgrepp av filmens nedtonade hjälte Michael Biehn. Det är egentligen inte förrän i filmens sista 20 minuter som vi ser henne bli allt mer handlingskraftig. Det är då hon inser att hotet, i detta fall den oresonlige mördarmaskinen, helt enkelt aldrig kommer att ge sig. Sprunget ut desperation börjar hon ta kontrollen över sitt eget öde.

terminator-videosöndag.jpg

Terminator hör egentligen inte hemma på denna lista då Sarah Connor – hur central för filmens story hon än är – här knappast är en tuff eller märkvärdig kvinnlig karaktär. Men filmen är som jag nämnde tidigare detta årtiondes mest definierande sci-fi action, och tillsammans med Blade Runner lade den grunden till all efterkommande sci-fi på temat androider, artificiell intelligens och cyberpunk. Dessutom såg Cameron potentialen i karaktären Sarah Connor för i den här filmen sås fröna till den…


Linda Hamilton tränade judo, gym och militär stridsteknik tre timmar om dagen, sex dagar i veckan – i 13 veckor – inför hennes roll i  T2 .

Linda Hamilton tränade judo, gym och militär stridsteknik tre timmar om dagen, sex dagar i veckan – i 13 veckor – inför hennes roll i T2.

T2: Judgment Day (1991, James Cameron, imdb)

... enkvinnoarmé som hon återvänder som i uppföljaren! Efter att ha försökt vädja till myndigheterna att tro på henne gällande terminatorns existens och det framtida hotet från datorsystemet Skynet slutar hon bakom lås och bom på ett mentalsjukhus. Men hon har, som vi får veta genom dialog, också spenderat tid med diverse gerillakrigare för att lära sig själv och sin nu tonårige son allt de behöver inför maskinernas övertag. När mördarrobothotet återigen blir verkligt, tar hon den här gången direkt saker i sina egna kapabla händer när hon dyrkar upp lås, slåss hänsynslöst och monterar ihop maskingevär i öknen.

Fotot har, ofta återkommande igenom filmen, en metallisk blå ton.

Fotot har, ofta återkommande igenom filmen, en metallisk blå ton.

Men hon är ingen actionmaskin som Arnold eller filmens skurk T-1000. Sarah Connor är en tänkande och kännande mamma som tillåts vara både känslokall i ena sekunden, för att senare gråta och ifrågasätta ifall ändamålet verkligen rättfärdigar att förlora vår medmänsklighet.

Edward Furlong, Linda Hamilton & Arnold Schwarzenegger.

Edward Furlong, Linda Hamilton & Arnold Schwarzenegger.

Okej vänta, blev det här för högtravande? I så fall, lita bara på mig när jag säger att från foto, ljud, skådisar, idé och manus - till soundtrack och estetik så är det här 90-talets tyngsta actionfilm (den endaste enda utmanaren på hela decenniet kom åtta år senare i form av The Matrix, som på grund av lite för mycket teologiskt dravel inte räckte hela vägen). Om ni fortfarande velar föreslår jag att kolla på Guns ‘n’ Roses musikvideo till You Could Be Mine från filmens soundtrack.

Så, jag har nu gjort allt jag kan.

I nästa inlägg tipsar jag om en kärleksfilm med en fullständigt psykotisk anti-hjältinna.


FilmP. SmithComment