Hur två senegalesiska turisters semester resulterade i åtta veckors förvar i Sverige

Äntligen har en tidning gjort en uppföljning på artikeln om de två senegalesiska turister som, med godkänt visum, besökte Sverige den 24 juli och fortfarande sitter inlåsta i väntan på avvisning.

För er som har missat denna bisarra historia var turisterna – bröderna Ibra Lo och Pape Matar – på besök hos sin far i Holland. Inför resan dit hade de ordnat Schengenvisum, vilket alltså gav dem tillstånd att besöka andra länder som ingår i Schengensamarbetet. Exempelvis Sverige. De hade även redan köpt en biljett tillbaka till Senegal, där de dessutom hade en utbildning som väntade på dem, och de hade varit i Europa flera gånger tidigare utan att överträda tiden de fick stanna. 

Anledning var att gränspolisen hade blivit misstänksamma sedan bröderna hävdat att de skulle besöka sin bror (när det i själva verket var deras kusin) samt hans fru (som tydligen ‘bara’ var hans sambo).

Men när de med buss kom hit stoppades de av gränspolisen, fick sitt visum upphävt och fördes till häktet i Lund innan de placerades på Migrationsverkets förvar i Åstorp. Anledning var att gränspolisen hade blivit misstänksamma sedan bröderna hävdat att de skulle besöka sin bror (när det i själva verket var deras kusin) samt hans fru (som tydligen ”bara” var hans sambo). Det var nog för att frihetsberöva de två turisterna som alltså fortfarande sitter kvar, åtta veckor senare.

Enligt polisen själva har de fått sitta så länge eftersom en avvisning är en komplicerad och dyr affär. Men också för att bröderna har överklagat det initiala beslutet om avvisning, vilket vissa menar är ett tecken på att de inte alls hade för avsikt att lämna Sverige. Men tycker man det har man nog missat vad en avvisning innebär. Förutom att med tvång lämna landet gäller beslutet i fyra år. Dessutom får man ofta i samma veva ett så kallat återreseförbud, vilket gör att man inte får resa till något Schengenland på två år. En avvisning är alltså ett högt pris att betala för två bröder som har familj i flera europeiska länder.

Det här är ett av de konstigaste migrationsfallen jag någonsin läst om. Rädslan för att afrikanska turister ska stanna är tydligen så stor att Sverige hellre frihetsberövar dem i över två månader. Även om vi bortser från det rent humana och hur förkastligt det är att behandla turister på det här sättet, är det även ekonomiskt en idiotisk affär. De hade under sin vistelse här kunnat bidra med lite småpengar på det sätt turister gör – istället insisterar Sverige på denna kostsamma process.

Förstår mig inte på det här landet längre.

Politickin'Amat1 Comment