Mer om mordet på Botham Jean

botham-jean-viernes-089JPG.jpg

I dagens avsnitt pratar vi bland annat om dödsskjutningen av Botham Jean i Dallas. En polis som bodde på våningen under Jean menar att hon gick av på fel våning, gick in i den lägenhet hon trodde var sin egen, möttes av en ”mörk siluett” och trodde att någon höll på att råna henne. Därefter avlossade hon två skott som dödade Bothan Jean, som alltså blev mördad i sin egen lägenhet.

Skärmavbild 2018-09-21 kl. 16.15.51.png

Förutom att vara en i en alldeles för lång rad av polisens dödsskjutningar av svarta amerikaner demonstrerar folk, med rätta, över att polisen bara åtalats för dråp. Och som vi nämnde i podden gör amerikanska medier nu sitt bästa för att svartmåla Jean, genom att bland annat göra rubriker av att han hade weed hemma. Som att det ursäktar att han blev mördad i sitt eget hem.

Jag ska försöka hålla er som är intresserade uppdaterade på det här fallet. Det senaste är att polischefen i Dallas har förklarat varför hon avvaktar med att avskeda den polis som sköt Jean. Vill man uppdatera sig själv kan jag även rekommendera denna artikel från Vox, som på ett bra sätt sammanfattar situationen.

I podden nämnde jag att det är svårt att inte bli nedslagen av det här fallet eftersom det är så makabert och absurt. Och trots större medieuppmärksamhet, trots införandet av kameror på uniformer fortsätter polisen att på, extremt oklara grunder, skjuta ihjäl obeväpnade svarta amerikaner. Jag som har skrivit om detta sedan 2014 blir trött varje gång ett nytt namn blir synonymt med en skjutning.

Vill ni läsa några av texterna jag skrev då hittar ni dem här:

Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown
I kölvattnet av mordet på Michael Brown: Status på situationen i Ferguson
Situationen i Ferguson, del 2
Ferguson, Husby och strukturerna i helst blundar för
Polis = Frikort att mörda svarta
OBS i P1 om polismorden
När polisen använder bilder på svarta män som måltavlor
Polisen har skjutit ännu en person (och ljugit om det)
Upploppen i Baltimore – detta har hänt

Politickin'AmatComment