Lite intryck från Budapest

Så jag gjorde en weekend #swexit. Valresultatet har kommit in, minus dom hundranånting blanketterna som PostNord slarvade bort (true story). Det verkar som att vi snart har både högerpopulism och vargavinter här hemma och man har väl övervägt att lämna landet för mindre. Att fly högerpopulism känns omöjligt, i alla fall inom Europa, men för att undgå höstens kalla, beniga, trevande fingrar åkte jag ner till Budapest. Ja, och så var det min mammas födelsedagsfest också.

Det här är inte menat som en reseguide men om man inte har något emot den i stort sett öppet korrupta och fascistiska regeringen (de blev nyligen varnade av EU för att inte upprätthålla en tillräckligt demokratisk standard) så kan jag kan tipsa om att besöka staden under årstiderna mellan dom rekordheta somrarna och fuktiga kalla vintrarna. De som som i Svedala mest bara brukar bestå av regn är i Ungern istället fullfjädrad vår och höst. I april står redan de flesta träd i blom och i oktober är löven röda, dagarna fortfarande ljumma och kvällarna svala.

Utsikten från Jánosberget mot den platta Pestsidan

Utsikten från Jánosberget mot den platta Pestsidan

Staden är otroligt vacker och nästan tre gånger storleken av Stockholm. Den bergiga, stundtals vildvuxna Budasidan med klippor och lummiga villaområden – och den platta Pestsidan med dess stora citykärna och de många klassicistiska byggnaderna från sekelskiftet (i alla fall de som inte blev smulor under kriget/krigen/upproren).

Nattliv, kultur och utflyktsmål får ni läsa om någon annanstans då Budapest för mig mest bestått av hälsande på släkt och vänner, men jag har hört från andra att det ska finnas mycket av det ovannämnda med. Mat och dryck är främst det som är billigt sett till både den höga kvalitén och Stockholms jävla överpriser. Okej, ett säkert tips jag vill slänga ut är alla termalbadhus med helande källvatten som romarna och turkarna lät bygga under deras respektive belägringar av landet.

Det klassiska Széchenyibadet med tempererade bassänger och schackspelande män i badmössa.

Det klassiska Széchenyibadet med tempererade bassänger och schackspelande män i badmössa.

Men landet och staden är också i allra högsta grad Östeuropa. Jag ska inte skriva om Sovjetunionens järnridå, människornas mentalitet när denna föll och banade väg för kapitalismen – eller om de efterföljande överdådiga köpcentrumen och sportarenorna som byggts medan stadens gator, och även vissa byggnader, ser ut som i Aleppo.

Det är istället de små detaljerna som gör helheten. Som det höga antalet oljiga och sotiga män, gärna minst tre i samma Lada, som röker ofiltrerade rysktillverkade cigaretter. Samtliga i bar överkropp. Eller de många vägarbetena där samma män senare står samlade runt ett skrymmande hål i körbanan och tittar på medan en fjärde pliktskyldigt påtar lite i asfalten med en kofot. Två av dom i jeans och bar överkropp, en i kostymbyxor och skitigt vitt linne och en i matchande Puma träningsshorts och funktionströja. Och magväska. Jag svär, det här med att nästan inga är klädda enhetligt gör så mycket för att förstärka intrycket av oseriositet. Alla som inte är poliser eller möjligtvis bankanställda ser ut som att de bara råkat hamna på deras för dagen slumpmässiga arbetsplats tillsammans med övriga randoms.

En italiensk-rysktillverkad Lada. En av de typiska bilarna från östblocket.

En italiensk-rysktillverkad Lada. En av de typiska bilarna från östblocket.

Män går på gatorna i tidigare nämnda träningskläder med en uppsyn som att de letar efter en konflikt, en starköl och en Snabba Cash-affärsmöjlighet samtidigt. Kvinnorna är kraftigt sminkade, i en odefinierbar ålder mellan 30 och 55 – klädda i rosa skärmmössa, rosa tröja och rosa korta shorts. Tänk er The Real Houswifes of Kazakhstan och ni är inte så off.

Karaktären Nico Bellic från ett ospecifiserat östeuropeiskt land i spelet  Grand Theft Auto IV

Karaktären Nico Bellic från ett ospecifiserat östeuropeiskt land i spelet Grand Theft Auto IV

Aja, hörni. Jag har ingen riktig poäng att göra med det här. Ungern har en förjävlig regim, en fantastiskt vacker huvudstad, grym mat och en sociopolitisk historia som gör att Hollywoods skildringar av östeuropeiska gangsters aldrig kommer vara så långt från verkligheten. Med allt detta är huvudstaden väl värt ett besök så länge du inte är en person of color eller romsk. Packa vita tubsockor och kläder med strass!


Och till sist som vanligt –lite populärkulturella referenser till Östeuropa:

Honorable östeuropé-mention: Samtliga skurkar som Liam Neeson karatesparkar sig igenom i   Taken   (2008)

Honorable östeuropé-mention: Samtliga skurkar som Liam Neeson karatesparkar sig igenom i Taken (2008)

Kan inte fatta att jag även delar denna video som Jon och Amat har som en ständigt redo punchline gällande Ungern och/eller vita rappare. Vet ärligt inte om det hela är ett skämt. Och bara det säger rätt mycket om både Ungern och vita rappare…

Här är dock en seriös honorable mention och rap-bidrag. Animal Cannibals, ungerns motsvarighet till Latin Kings – alltså en sorts rappionjärer som 1995 släppte denna platta som förövrigt min hemspråkslärare i sjätteklass alltid spelade bilen. Lyssna på singeln Takarítónö, första spåret på skivan.

Sist men inte minst, en genial parodi på old school östeuropeiska, politiskt kommenterande, svåra “barnprogram” från Simpsons (s04e22). Jag kan minnas, typ, liknande klippdocksanimationer från när jag var fett liten under våra hembesök i Ungern. Jag som var van vid liksom Disneydags…

For FunP. SmithComment