Amats favoritalbum 2018: #2: Benny The Butcher – Tana Talk 3

benny-butcher-tana-talk-3.jpg

Griselda är rapkollektivet från Buffalo, New York, som stolt tar vid där Wu-Tang, Mobb Deep och Heltah Skeltah slutar. Gruppens två andra medlemmar, Westside Gunn och Conway the Machine, har fått flest rubriker sedan kollektivet formades för ett par år sen, men det lär ändras nu, för i slutet av november släppte Benny The Butcher Griseldas bästa projekt hittills.

”Tana Talk 3” är ett nästintill fulländad rapalbum, en rå och smutsig historia som tonsätts av några av 2018 års mörkaste beats. Det finns inga radiohits eller lättsmälta singlar här, allt doftar av utnötta Timbs och kalla nätter, och musiken har konstruerats enligt en och samma tydliga vision. Benny The Butcher är en icke-nyskapande men lysande rappare, kapabel att bära upp den 14 spår långa skivan (perfekt längd) på egen hand. Gästspelen är sparsmakade och perfekta.

För att uppskatta det här albumet bör man dock vara helt införstådd på att temat och ämnena som tas upp är tämligen enkelspåriga. Det är gaturap, helt enkelt. Vi pratade om det här på podden för ett par avsnitt sen, och Jon hade en intressant kritik. För Jon, som har vuxit upp i en miljö där han med egna ögon kunde se det som rappas om på den här skivan, blir musiken för negativ, en påminnelse om de problem som finns och oviljan att fixa dem.  

Jag läser dock inte av ”Tana Talk 3” som glorifierande. För mig är det en ärlig återgivning av hur livet ser ut för vissa, och en påminnelse om att varken ge sig in i det eller skönmåla det om det inte absolut är en nödvändighet och man har vad som krävs för att klara det. Eller som Benny själv sa på ett gammalt mixtape: ”Niggas always ask me why I’m always talking that street shit. I say I rap like this cus I’m trying to keep you out of prison.” 

Bästa låtar: Rubber Bands & Weight, Joe Pesci 38, Who Are You, Goodnight.

MusikAmatComment