Amats favoritalbum 2018: #4: Drake – Scorpion

Albumism_Drake_Scorpion_MainImage.jpg

Hiphopens historia av dubbelalbum är befläckad.  Visst, ”Wu-Tang Forever”, ”Life After Death” och ”All Eyez on Me” har med tiden kommit att betraktas som åtminstone semi-klassiker (räknar inte med Outkasts ”Speakerboxxx/The Love Below” för det var i princip två separata soloalbum som paketeras ihop), men de hade alla varit bättre som mer kondenserade singelskivor. Och för varje lyckat försök som de ovan nämnda, finns det tio floppar som ”The Blueprint 2” och ”Street Disciple”.

När jag påbörjade den här listan trodde jag inte att Drake skulle sniffa på en topp-tio-placering. Den släpptes i juni, under brinnande Pusha T-beef, och det känns som att den mottogs med en axelryckning. Jag lyssnade igenom den en gång och sållade den snabbt till ett av Drakes mer ljumna projekt.  

Men numbers don’t lie. Enligt Spotifys årssammanfattning är ”Scorpion” ett av de album jag lyssnat mest på under 2018. Jag vet ärligt talat inte hur det kommer sig, men det måste tas med i beräkningen för en sån här lista. ”Scorpion” är kanske den skiva som har flest hits på sig i år – Drake behandlar i stort sett samma ämnen som vanligt, men rappar bättre än många och gör melodier som man sedan inte kan hjälpa att gå runt och nynna på. Det väger upp för att ”Scorpion” är alldeles för lång och därför lider av samma problem som de flesta andra dubbelalbum. Hade det varit en skiva, kanske 14 låtar, hade den varit svårslagen. 

Bästa låtar: Nonstop, In My Feelings, Emotionless, 8 Out of 10, Nice For What, That’s How You Feel.

MusikAmatComment