The Ink Spots – äldsta musiken jag fortfarande lyssnar på

The_Ink_Spots.jpg

På en av mina många spellistor loopades en låt fram som fick mig att fundera: vilken är den äldsta musiken vi lyssnar någorlunda kontinuerligt på? Jag tror att de flesta av våra svar skiljer sig något enormt.

De som ofta lyssnar på klassisk musik har så klart ett försprång här. Men jag hör inte till den gruppen. Den äldsta musiken jag ständigt återvänder till är istället av en grupp som heter The Ink Spots. Den startades i början på trettiotalet i Indianapolis och gjorde en typ av musik som föranledde bebop och r’n’b.

Det sägs att The Ink Spots 1936 blev de första svarta amerikanerna att framträda i tv, och deras låt ”If I Didn’t Care” (släppt 1939) innehar fortfarande plats åtta på listan över världens mest säljande singlar.

Jag upptäckte The Ink Spots första gången på slutet av nittiotalet, då några av deras låtar var med på soundtracket av datorspelet ”Fallout”. Men så här i juletider återvänder jag alltid till deras musik, eftersom den passar särskilt bra ihop med tända ljus och mörka kvällar. Och med tanke på hur gammal den är slås jag alltid av hur väl den har åldrats.

Om ni vill förstå vad jag pratar om rekommenderar jag särskilt ”Maybe”, ”I Don’t Want to Set the World on Fire”, ”It’s a Sin to Tell a Lie”, ”Into Each Life Some Rain Must Fall” och tidigare nämnda ”If I Didn’t Care”.

Vilken musik är den äldsta du fortfarande lyssnar på?

MusikAmatComment