Striptease i svart och vit populärkultur

Migos, Nellys “Tip Drill”-video, 50 Cents “Disco Inferno”-video, Cardi B och Juicy J.

Migos, Nellys “Tip Drill”-video, 50 Cents “Disco Inferno”-video, Cardi B och Juicy J.

I senaste avsnittet (#283) pratar vi med Amie och Fanna från vår systerpod Raseriet om deras SVT Edit-serie “Strip Trip”. De har besökt New York, Miami och Atlanta för att gräva djupare i den svarta amerikanska stripklubbskulturen. De, precis som vi, har ju vuxit upp med rapmusik som sedan länge gått hand i hand med inte bara sexualisering och sexism – men med specifika referenser till just striptease och stripklubbar. Fokusen, vare sig det var i låttexten eller i bilderna i musikvideorna, låg inte sällan på bootys, pengar och avtagandet av plagg. Alla såklart nyckelelement i stripkulturen.

Men i början av podavsnittet så nämner vi förbigående också vit stripklubbskultur. Jon säger något om klubbar “...where they dance to like ‘Pour Some Sugar On Me’”. Mycket riktigt en av de tidiga ikoniska stripklubbs-anthemsen. Amat nämner den fiktiva nattklubben Bada Bing! från tv-serien Sopranos där soundtracket oftare är trashig bluesrock än T-Pain eller Three 6 Mafia.

Sorry men det var typ omöjligt att hitta en högupplöst bild från den här jävla serien.

Sorry men det var typ omöjligt att hitta en högupplöst bild från den här jävla serien.

Jag googlade lite på detta om svart/vit stripkultur och hittade denna artikel på Complex från 2013. Den beskriver väldigt intressant stripklubbars inställning till hiphop och rap och hur dessa klubbar – precis som de “vanliga” klubbarna på Stureplan i Stockholm – försöker sålla deras klientel genom valet av musik.

A man who was 40 in 1995 did not grow up with hip-hop, but a 40-year-old man today is about the same age as the genre. (Jay Z turns 44 today.) A 60-year-old man might hear rap and think it's just a bunch of noise. A 40-year-old's adolescence coincided with hits from Run-DMC, Tupac, N.W.A., De La Soul, and Cypress Hill. In 2013, rap is mainstream and the idea that it's a niche genre is absurd. Not only is it a large part of popular music, it's the theme music for strip clubs.

Den länkar även till denna roliga bit av Hannibal Burress.

Jag hoppas ni gillar vårat avsnitt med Amie och Fanna och kollar in deras serie på SVT Edit (glöm inte heller att kolla avsnittet med mig och Jon här och läs om det här)!


Avslutningsvis – här är de fyra första striptease-referenserna som dök upp i mitt huvud när jag tänkte vit stripkultur:

N.E.R.D. feat. Lee Harvey & Vita - Lapdance (2001)
Det intressanta här är att videon inte innehåller någon sorts striptease alls – och dessutom hör N.E.R.D. knappast till renodlad “vit musik”. Ändå tycker jag att videons white trash-estetik och det hårda beatet – och såklart hooken – är en direkt koppling till dem tidigare nämnda vita, trashigare stripklubbarna. Dessutom minns jag att denna, trots beatet, var en automatisk dansa-porrigt-till-låt på några tidiga hemmafester (den kom ut två år innan Sean Paul släppte “Get Busy” och ändrade begreppet “musik-som-alla-tjejer-automatiskt-dansar-sexigt-till” för evigt).


Aerosmith - Crazy (1993)
Shit, denna video förtjänar egentligen ett helt eget blogginlägg. För vem kan glömma Alicia Silverstones och Liv Tylers episka skolka-från-skolan-roadtrip? Där, bland andra äventyr, Alicia iklädd kostym, får Liv att ställa upp i en pole dancing-tävling på en nattklubb. Pang! sa det så var jag i puberteten…


The White Stripes - I Just Don’t Know What To Do With Myself (2003)
Jag har ingen särskild personlig relation till denna låt eller video. Låten i sig är en cover som har gjorts i flera tolkningar. Jag har alltid varit ett fan av White Stripes (inte bara “Seven Nation Army” lol) och visste att denna video innehöll striptease, därför kom jag att tänka på den. Om inget annat så tycker jag att den i alla fall tydligt visar hur vissa uppenbarligen kan höra en rocklåt och tänka “Jag föreställer mig hur en tjej dansar sexigt till det här”. Trivia: Videon är regisserad av Sofia Coppola och dansaren/modellen är ingen mindre än Kate Moss.


Metallica - Turn The Page (1998)
Ouff, jag såg om denna video efter att jag spelat sönder låten på repeat under min Metallica-psykos förra vintern och är helt ärligt fortfarande typ skakad. Jag minns att den spelades på MTV och det är fan chockerande. Låten i sig är en cover på Bob Segers bluesrock-original från 1973 och handlar om det slitsamma och monotona turnélivet som artist. Men svenske regissören Jonas Åkerlund (som för övrigt regisserat videos för bl.a. Madonna och The Prodigy) hade en annan vision. Triggervarning på denna som skildrar dem mörkaste delarna av stripklubbskulturen, något som inte heller Amie och Fannas dokumentär räds för att ta upp.