Tips på filmer del 3.

Hörni, med undantag för horoskopen (som vårat officiella, riktiga medium skickar till mig varje vecka) så har det gått fett segt att uppdatera här. Jag ska vara ärlig, med radion påslagen i bilen hela dagarna så hör jag cirka sex nyhetssändningar från Ekot om dagen. Och det är mad muthafuckin svårt att inte bli nedbruten. Mellan övergrepp, bankskandaler, naturkatastrofer, krig, svält, flykt – att det fucking finns något som kallas “klimatförnekare”(!) – och min förlamande ångest, så har jag liksom lite svårt att skriva texter om populärkultur här. Dessutom populärkultur som jag vet att ingen bryr sig om. Men ey, degen måste in för cashen dom tas så here we go.


Detta är del tre av mina inlägg om tips på filmer med lite ovanligare kvinnliga karaktärer. Läs gärna inledningen och min disclaimer här. Ok, låt oss…


Att hennes badass agent-alter ego har klippt och färgat håret låter jag vara okommenterat.

Att hennes badass agent-alter ego har klippt och färgat håret låter jag vara okommenterat.

The Long Kiss Goodnight (1996, Renny Harlin, imdb)
Geena Davis

Kommer ni ihåg The Bourne Identity när Matt Damon inte minns att han är värsta kickass hemliga agenten som hans tidigare fiender och arbetsgivare-turned-fiender försöker mörda? Well, den filmen gjordes (bland annat) 6 år tidigare med Geena Davis (Thelma & Louise). Det är lite mer traditionell och plattare action än tidigare nämnda filmer (här och här) – men helt klart godkänd. Med andra ord ett förbisett 90-tals substitut för just till exempel Bourne-filmerna.

1 XL5OZJUwdLa2gzIa8lzNbA.jpeg

Geena Davis spelar Samantha Caine, en hemmafru i en villaförort som lider av minnesförlust. Hennes tidigare liv innan man, hem och barn är raderat och hon verkar bara ha accepterat sin roll som stillsam homemaker. Men så hamnar hon en dag i en bilolycka där hon slår i huvudet och sakta men säkert börjar hon förändras och minnas fragment från hennes förflutna. Den bästa scenen är när hon under en middagslagning börjar hacka grönsakerna med en allt mer imponerande precision och kontroll över den sylvassa kökskniven. Var hon kanske en kock tidigare, undrar hon. Hon anlitar en sjavig privatdetektiv spelad av Samuel L Jackson för att forska i hennes bakgrund. Samtidigt får hennes tidigare arbetsgivare och fiender som sagt kännedom om hennes “uppvaknande” och vill nu röja henne ur vägen. Och på den vägen är det.

MV5BMjEzMTA3OTYyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjAzNTU0NA@@._V1_SY1000_CR0,0,1484,1000_AL_.jpg

Detta är en av många missad pärla – mycket på grund av regissör-och-skådespelerska-gifta-paret Renny Harlin och Geena Davis tidigare film Cutthroat Island som var en av Hollywood-historiens största floppar. Detta gjorde att även denna film möttes med skepsis och fick ett svalt mottagande av kritiker och biobesökare. Men är du actionsugen fast trött på att slumpa filmer med skådisar ur The Expendables-rollistan så är denna ett utmärkt alternativ!

Film, For FunP. SmithComment