Våffeldagens bakgrund – den varslande "Katten"

Jag och min vän Ami firar sedan några år tillbaka Våffelhögtiden, en gammal hednisk sed och tradition som jag hoppas ska återupptäckas av fler. I Sverige är denna högtid numera endast igenkänd som Våffeldagen som infaller den 25:e mars varje år. Men till den ursprungliga högtiden hör även Våffelafton vilken infaller, som namnet antyder, kvällen innan. Dagen efter, den 26:e mars, firas det Annandag våffla – och några ospecificerade veckor senare kan man om man vill fira Kristi Våffelfärd, men det är en annan historia. Sex månader senare (runt 25:e september) infaller sedan Lill-våfflan som varar en kväll. Men vi tar det från början…

Ett pergament upphittat i ett kloster i Syldavien från 1329 som omnämner “Katten”

Ett pergament upphittat i ett kloster i Syldavien från 1329 som omnämner “Katten”

Någon gång på 1300-talet i Transylvanien (nutida Rumänien), spreds det rykten och myter om “Katten”. Själva grundhistorien har genom sekler av återberättande blivit oklar men detta kattväsen brukade hemsöka byborna med antingen ett trivsamt ljudligt jamande och spinnande eller med ett olycksbådande fräsande som kunde höras in i stugorna. Jamandet kom att tolkas som en lyckönskning medan fräsandet var ett varsel om kanske dålig skörd eller till och med ond och bråd död.

Snabbspola till 1800-talet och denna myt om Katten som besökte byfolket, oftast runt mars-månad, hade färdats över Karpaterna till norra Germanien och nutida Bayern. Där hade den varslande Katten blivit en figur som användes för att skrämma barn till att sköta sig och från att gå på villovägar i de kringliggande skogarna.

24313840-three-raw-minute-steaks-displayed-with-a-meat-mallet-after-being-pounded-and-tenderised.jpg

Parallellt med detta växte en ny sorts maträtt fram i regionen. Hur en traditionell pannkakssmet råkat hamna på en het köttklubba och fått dess karaktäristiska mönster, är det ingen som vet. Men der Waffel, eller “våfflan” som vi känner den, var en god och mättande rätt som hjälpte många fattiga igenom slutet av vintern innan våren kom som en räddare. Men Katten smög fortfarande omkring på nätterna och spred oro. Till slut var det en bybo som prövade att blidka Katten - och vad bättre att ställa ut till ett hungrigt väsen än en nygräddad våffla? Och visst funkade det. Eller så blev bara folket med tiden mindre vidskepliga. Våfflan var i alla fall här för att stanna och Katten, eller Våffelkatten, slutade till slut att besöka folket annat än i legenderna som berättades under kalla marskvällar framför den öppna spisen

Två “modernare” skildringar av Våffelkatten. Till vänster av Gottfried Hendtzschel från 1600-talet och till höger av Ferdinand Konrad Bellermann från 1832.

Två “modernare” skildringar av Våffelkatten. Till vänster av Gottfried Hendtzschel från 1600-talet och till höger av Ferdinand Konrad Bellermann från 1832.

Ni märker säkert kära läsare att denna sed bär likheter med den svenska “ställa ut gröt till tomten”-traditionen. Och nu vet ni var den härstammar ifrån.

Idag uppmärksammas våfflan mest på Våffeldagen då affärerna skyltar med våffelmix, grädde och sylt till extrapris. Eller som det givna mellanmålet i skidbacken. Men vill man fira lite mer traditionellt så föreslår jag den klassiska salta våfflan med en söteldsvåffla till efterrätt. Och glöm inte att sjunga Våffelvisan.

Topping till klassisk salt våffla:

1 kruka gräslök, finhackad

1 rödlök, finhackad

1 burk röd stenbitsrom

3 dl Creme fraiche

Riven pepparrot (helst färsk annars på tub)

2 pkt kallrökt lax (gravad går bra med)

Extra:

Citron att pressa på

Kapris

Citronpeppar

Flingsalt

Grädda våfflorna och ha på alla ingredienser samtidigt.


Söteldsvåfflor:

3 bananer

Smör att steka i

Honung (helst Hasans Honung)

Vaniljglass

Minst 50%-ig rom eller whiskey att flambera i

Kanel

Skiva bananerna och stek dom i panna tills de får en gyllene färg och blir lagom mosiga. Ha på honung så den smälter ihop med bananen. Krydda med lite kanel. Lägg banenen på våfflan och stänk på alkoholen. Tänd på och lägg sedan på en kula vaniljglass.

Våffelvisan/Waffelgesang:

Mein Waffel hat vier Hertzen
vier Hertzen haben es
Und hat es nicht vier Hertzen
mein Waffel is es nicht

Katzen!

En nutida släkting till den mytiska sura Katten

En nutida släkting till den mytiska sura Katten

For FunP. Smith1 Comment