Hur årstiden påverkar musiken

I förra veckans avsnitt (lyssna här och här) pratade vi kort om hur årstiderna påverkar musiken vi lyssnar på. Well, förutom Jon, han låter tydligen inget väder ha en inverkan på vilka låtar som fyller hans Spotify-listor.  

Men för både mig och Peter innebär höstens intåg att musiken vi lyssnar på blir hårdare. Om jag på sommaren föredrar gladare, mer uptempo eller mer chill musik resulterar hösten och vintern i mörker och smuts.

Skärmavbild 2018-10-09 kl. 11.40.44.png

I konkurrens med Mobb Deeps ”The Infamous” är GZA:s ”Liquid Swords” den skiva jag alltid återvänder till när luften blir kallare och kvällarna svartare. De kom ut samma år, 1995, och representerar någon form av peak av den grimey New York-hiphop som dominerade nittiotalet innan Puff Daddy tog på sig sin shiny suit och gjorde pop av hela skiten.

På ”Liquid Swords” sätts stämningen direkt med ett intro hämtat från 1980 års kampsportsklassiker ”Shogun Assassin” (ni som har sett ”Kill Bill” kanske känner igen samma klipp från scenen där Beatrix kollar på filmen med sin dotter – ingen slump, eftersom Quentin Tarantino delar Wu-Tangs fascination för östasiatiska kampsportsfilmer och det var RZA som stod för ”Kill Bills” musik).  

I kombination med Nas ”Illmatic”, Raekwons ”Only Built For Cuban Linx” och Biggies ”Ready to Die” är det här, i mitt tyckte, hiphopens bästa album. Den har lite av varje. Från uppgivna iakttagelser av den cykliska naturen av våld i fattiga områden (”I Gotcha Back”) till observationer av den kapitalistiska girigheten som driver knarkhandeln (”Gold”). Från filosoferanden om religionens roll (”B.I.B.L.E.”) till klassisk storytelling-rap (”Hell’s Wind Staff/Killah HIllz 10304”). Plus självklart gammalt hederligt flexande om hur tung GZA är (”Shadowboxin’”).

Kan tänka mig ”Liquid Swords” är svår att komma in i för yngre lyssnare, eftersom den ligger så lågt bort från dagens polerade mainstreamhiphop. Men ge den en chans, om ni inte redan har gjort! 

Här kommer en present till er som har lyckats ta er ned enda hit. En spellista med den bästa hiphopen för höst- och vintermånaderna.

MusikAmatComment