En urspårad cancel culture

brothernature.jpg

Att bli ”cancelled” är ett fenomen som har blivit populärt på sociala medier på senare år. Jag vet inte om det finns någon officiell definition, men i runda slängar betyder det att en växande grupp individer uppmanar till att sluta stödja, eller till och med aktivt motarbeta, en person.

Vid något tillfälle var antagligen intentionerna nobla: i sin simplaste form handlar det om att hindra en, ofta känd, person från att komma undan med sina brott eller skadliga åsikter. Bill Cosby (multipla våldtäkter), Roseanne Barr (återkommande rasism) och Louis CK (#metoo) är exempel på tre personer som internet på mer eller mindre bra grunder har bestämt sig för att cancel (även om det sällan är permanent).

Men allt oftare uppmanar folk på internet till att cancel en person på högst tveksamma grunder. Vi har pratat om det på podden en hel del. Nu i dagarna skedde ett nytt försök: den här gången är det den så kallade Brother Nature som ska ryka.

Brother Nature är en ung youtuber som sedan 2016 gjort sig känd som en… hjortviskare. Hela grejen är ganska oklar, men klippen när han pratar med olika djur har gett honom ett sociala medier-följe på flera miljoner. Han verkar också tjäna en hel del pengar på sin karriär, och har använt i alla fall en del av det till att skapa en insamling för att hjälpa drabbade av orkanen Maria som lamslog Puerto Rico 2017 samt startat en välgörenhetsorganisation som ger mat till behövande under Thanksgiving och andra högtider. Han har uppenbarligen blivit så populär att någon bestämde sig för att gå igenom hela hans Twitter-feed i jakt på problematiska tweets. Och självklart fanns ett par.

Skärmavbild 2018-10-22 kl. 10.59.48.png

Lyssna, jag har inget personligt investerat i den här snubben. Min enda relation till honom är att hans klipp vid några tillfällen har dykt upp på min Instagrams explorerfeed. Och visst är dessa tweets väldigt keffa. De vittnar om ett rasistiskt, sexistiskt och antisemitiskt språkbruk som världen skulle må bättre av att vi inte använde. Men de skrevs för SEX ÅR SEDAN. När han var 14 ÅR.

I podden har jag snackat i timtal om min avsky för n-ordet så jag förstår verkligen varför den här typen av tweets provocerar. Men det kan inte vara okej att dra upp skit som folk har skrivit när de var barn och uppmana till bojkott. Hans tweets är dessutom så infantila att det borde vara uppenbart att de ska placeras i ett barns random trolling-låda och inte i rasismfacket.  

Skärmavbild 2018-10-22 kl. 16.17.37.png

Jag skulle kunna ha förståelse för om någon grävde fram dessa tweets och bad honom förtydliga/förklara/be om ursäkt. Men att exponera dem på det här sättet, och uppmana till att han ska bli cancelled – raderad från ”vårt” kollektiva medvetande? Det finns inget nobelt i det. Det handlar inte om att bekämpa rasism/sexism. Det handlar om att rida på en framgångsrik persons våg och hoppas att exponeringen ska ge personen som har outat tweetsen lite kredd eller en klapp på axeln.  

Skulle vi alla bli ”cancelled” för saker vi sa när vi var 14 år skulle världen snabbt bli tom. Och är det detta wokerörelsen har resulterat i finns det många därute som behöver sova mer.

Real LifeAmat1 Comment